Hoe verwijder je groene aanslag?

Hoe verwijder je groene aanslag?

Groene aanslag verwijderen uit je tuin of van je oprit is een vervelende klus. Grote kans dat je bij de kleurkeuze van je tegels niet voor groen hebt gekozen. Helaas treedt bij bestrating nog wel eens groene aanslag op en moet je in je vrije tijd bezig met het schoonmaken van groene tegels. Wat te doen tegen groene aanslag op tegels of andere bestrating? En wat werkt het beste? Hieronder geven we je enkele tips. 

Wat is groene aanslag?
Groene aanslag is in feite onkruid. Het zijn mossen en algen die graag groeien op relatief donkere en vochtige plekken. Hierdoor treedt groene aanslag vooral op in de herfst- en wintermaanden. Er valt hierin relatief veel regen en de dagen zijn donkerder. Tegels hebben hierdoor minder kans om te drogen en blijven langer vochtig. 

Hoe krijg je groene aanslag van tegels?
Een methode die veel gebruikt wordt om van groene aanslag af te komen, is een hogedrukspuit. Deze oplossing is echter van korte duur. Door de hoge waterdruk worden de tegels en stenen poreus en ruw, waardoor groene aanslag meer kans krijgt om te groeien en juist sneller terugkomt. Hiernaast beschadig je het oppervlak van uw tegels. 

Huis-tuin-en-keukenmiddelen als azijn, zout en chloor bieden ook niet de juiste oplossing. Ze doden niet alleen het onkruid, maar ook het andere leven in de tuin. Ook zijn azijn, zout en chloor schadelijk voor het milieu. Het gebruik van deze middelen kan u een boete opleveren, het Ministerie van Infrastructuur heeft dit namelijk verboden. 

Wat helpt dan wel? De beste aanpak is om de groei van groene aanslag te voorkomen. Dit kun je doen door je tuin van een goede afwatering te voorzien, of door je tuin aflopend te maken richting afwatering. Hierdoor blijft er geen water liggen op je bestrating en krijgt groene aanslag geen kans om te groeien. Als je een dichtbegroeide tuin hebt, kan het ook helpen om te snoeien. Je bestrating krijgt zo meer zonlicht en droogt sneller op. 

Zijn bovenstaande alternatieven geen optie, of heb je alsnog last van groene aanslag, dan is groene-aanslagreiniger een goede oplossing. Groene-aanslagreiniger is een goedwerkend reinigingsmiddel dat groene aanslag verwijdert van onder andere hout, stenen en tegels. Tevens wordt de vorming van nieuwe groene aanslag maandenlang tegengegaan. 

Wanneer groene aanslag verwijderen?
Je kunt het beste kiezen voor een periode waar het een aantal dagen droog blijft. Als het nul tot twee dagen na het gebruik van groene-aanslagreiniger gaat regenen, werkt het middel minder goed of zelfs helemaal niet. Ook is het noodzakelijk dat u de groene-aanslagreiniger verwerkt bij temperaturen hoger dan +5°C. 

Hoe gebruik ik Groene-aanslagreiniger?
Je kunt het middel spuiten, gieten, borstelen of schrobben. De verhouding van de groene-aanslagreiniger en water vindt je op de verpakking. Als je veel last heeft van groene aanslag raden we je aan om een hogere dosering groene-aanslagreiniger te gebruiken. Je hoeft het middel na gebruik niet na te spoelen, het is niet schadelijk voor het milieu. Als er na een aantal dagen toch nog wat resten overblijven kunt u eventueel de tuinslang gebruiken om de tegels schoon te spoelen. 

Let er wel op dat je de groene-aanslagreiniger niet direct op je planten spuit, hier kunnen ze niet goed tegen. Ook dien je ervoor te zorgen dat het middel niet in je vijver komt (als je die hebt). Vissen en andere levende organismen kunnen namelijk niet tegen groene-aanslagreiniger.  

Er zijn veel verschillende soorten groene-aanslagreiniger verkrijgbaar. Het onderlinge verschil in de kwaliteit en werkzaamheid van de producten is dan ook groot.